Skip to main content

Door Evan Kersbergen en Henry de Vaal

Deze PPP test heeft als onderwerp een bijzondere 911 versie met een eigen en lange historie. De Targa heeft al heel lang een speciale plaats in het 911 programma en heeft een eigen vaste schare van fans. In Nederland heeft de 964 Targa het gemaakt als dienstauto van wat nu de KLPD heet, die er de snelwegen mee controleerde, met als bijzondere eigenschap dat men staande in de auto het verkeer kon regelen. De huidige generatie Targa’s heeft allang niet meer het uitneembare dak, maar je zou met een beetje goede wil nog steeds kunnen staan in de auto. Het Targa dak heeft een enorme oppervlakte dat geheel geopend kan worden.

We krijgen een 911 Targa mee die helemaal niets te wensen over laat. De 997 Targa is standaard altijd een ‘4-uitvoering’ met behalve de all wheel drive ook de dikke kont die tegenwoordig standaard is voor alle ‘viertjes’ (dus niet meer voor de S-uitvoering). Bovendien is dit exemplaar voorzien van een S-specificatie met een 3.8 liter motor die 355 pk levert. Ons exemplaar is nachtblauw metallic met een zeeblauw interieur, dat ons voorkomt als zacht grijs. Heel beschaafd en erg mooi. We beschikken deze keer over de testauto van Pon, bestemd voor gebruik door de vakpers, die enkele dagen mee mag, zodat we een goede indruk kunnen opdoen hoe deze auto bevalt bij dagelijks gebruik. Er staat nog maar zo’n 5.000 km op de teller, dus de auto is nauwelijks ingereden. Deze Targa is opgeleukt met opties ter waarde van ruim € 30.000.- De optielijst bevat niet minder dan tweeëntwintig items, waar we u niet mee zullen vermoeien, maar het geheel is bijzonder smaakvol en luxe. Vermeldenswaardig is de Tiptronic-S automaat die absoluut bij deze auto past en een heel bijzonder detail: stalen instaplijsten met daarin een verlicht Targa 4S logo, ter waarde van € 735,- Een optie die zo mooi is dat die in geen enkele nieuwe Porsche zou mogen ontbreken. Van de afdeling verkoop horen we later dat er ook eigen teksten zoals de eigen naam in de instaplijst besteld kunnen worden. Heel chic!

De Targa is duidelijk geen hardcore 911. Hoewel deze auto in prestaties totaal niet onderdoet voor de Carrera 4S, is het toch een hele andere auto. De Targa oogt vriendelijker, wellicht iets vrouwelijker, dan de Carrera. Aan de voorkant is geen verschil te ontdekken. De achterkant is alleen voor een kenner te herkennen als Targa, behalve natuurlijk het logo en heeft dezelfde prachtige brede kont, met twee dubbele uitlaatpijpen, als de Carrera 4S. Van de zijkant bezien is er wel een groot verschil. In de eerste plaats is er de afwijkende daklijn, die het midden houdt tussen een Carrera Coupé en Cabrio met hardtop en daarnaast is de auto opgesierd met een verschroomde lijst om de zijramen, die hem een geheel eigen uiterlijk geeft.

Het specifieke karakter van de Targa valt uiteraard vooral van binnen op. Het enorme glazen dak loopt over in de achteruit, van binnen slechts onderbroken door een lijst met daarin het derde remlicht, van buiten ziet men slechts glas. Een elektrisch bediend zonnescherm houdt bij felle zon de ergste hitte buiten en zorgt ’s winters bij kou dat er niet te veel warmte door het glas verdwijnt. Het glazen dak kan geheel worden geopend en geeft dan een bijna-Cabrio gevoel. Nadeel is wel dat de lijst met het remlicht mee zakt naar beneden hetgeen het zicht naar achteren enigszins belemmert. Ook bijzonder voor een Targa is dat de achterruit geopend kan worden.

Bij neergeklapte achterstoelen kan dan een redelijk formaat golftas of andere bagage in- en uitgeladen worden, zonder dit achterlangs de voorstoelen te moeten wurmen. Als reisauto is de Targa derhalve iets beter geschikt dan de Carrera. Dat grote glazen dak roept wel de vraag op, ‘wat gebeurt er als je een stevige koprol of andere crash met de auto maakt? Heb je dan een 20 tot 30 kilo glas in je nek?’ Die vraag leggen we voor aan Pon Porsche Import en het antwoord is dat het dak voorzien is van precies dezelfde voorzorgen als een voorruit en niet kan versplinteren door een laag kunststoffolie van 1,1 mm dik tussen de twee glasruiten van 2,6 mm. Het geheel is dus 6,3 mm dik. De Targa-ruit heeft alle bestaande veiligheidstesten en alle standaard crashtesten ruimschoots doorstaan. Kapot kan de ruit natuurlijk wel, maar het zal als één geheel aan elkaar blijven hangen zodat onheil door glasscherven ten alle tijden voorkomen wordt.

Over de rijeigenschappen kunnen we eigenlijk heel kort zijn. Net als bij de 911 Cabrio is er nauwelijks tot geen verschil te merken met de Carrera 4S. De stijfheid van de auto is zo goed, dat je buiten het circuit geen verschil zal merken. En voor gebruik op het circuit koop je natuurlijk geen Targa. Tijdens onze testdagen regent het veelvuldig en dat geeft de mogelijkheid om uitgebreid te genieten op op- en afritten, verbindingslussen tussen snelwegen en rotondes. De tractie van de 4S is fenomenaal. Het lijkt wel of de auto zich bij meer gas geven alleen maar vaster in het wegdek bijt. Het onderstuurde karakter van de oudere generaties Carrera 4 is geheel verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een neutraal karakter waarin desgewenst de nodige dosis overstuur is op te wekken. Uiteraard is er ergens een limiet, maar die ga je op de openbare weg niet vinden, tenzij je hele rare manoeuvres uithaalt. De sportstand van de standaard PASM module is prima op zijn plaats in de Targa en laat heerlijk spelen op buitenwegen toe. Wil je echt spelen met de auto en gecontroleerd driften, dan is er de PSM (actieve stabiliteitscontrole). Speel je iets te heftig met de auto en dreigt de boel buiten controle te raken dan grijpt de PSM alsnog in, maar wel tamelijk laat.

Als eerder gemeld hebben we ruim de tijd om de auto tijdens dagelijks gebruik te testen en dat bevalt uitstekend. Het is een heerlijk comfortabele reisauto en daar dragen de comfort stoelen in niet geringe mate aan bij. De sportuitlaat geeft het weldadige Porsche geluid, maar als je de Targa puur als dagelijkse- of reisauto gebruikt zou je kunnen overwegen die er af te laten. De 19-inch wielen voldoen prima en doen niets af aan het comfort als je van een sportieve afstelling houdt. Alleen de banden, daar zijn we minder over te spreken. De gemonteerde Michelins produceren (te) veel afrolgeluid en bij dagelijks gebruik gaat dat na enige tijd tamelijk irriteren. Of andere banden wat dat betreft beter voldoen weten we niet, maar overleg hierover met de dealer of een bandenspecialist is zeker aan te raden.

Tussen de regenbuien door vinden we toch nog een korte droge periode om foto’s te maken nadat de auto (met de hand!) is gewassen. Onderweg naar de fotolocatie blijft de auto op de natte wegen maar net schoon genoeg voor de foto’s. De modderige ondergrond op sommige plaatsen moeten we naderhand maar met Photoshop zien te maskeren. Na drie dagen Targa pret komt dan weer het moment dat we met de gebruikelijke tegenzin de sleutels inleveren in Leusden. Conclusie: een fantastische auto met een eigen (uiterlijk) karakter. Of de Targa uitvoering te prefereren is boven de Carrera is niet alleen een kwestie van smaak, maar vooral van het gebruiksdoel van de auto. Het is absoluut meer een reisauto dan een Carrera, maar net iets minder oer-911 voor de echte puristen. Aan u de keuze!

Met dank aan Hannie Steeman van Pon Porsche Import

911 (997) Targa 4S (Tiptronic S)

Cilinders: 6
Cilinderinhoud: 3.824 cm3
Vermogen: 355 pk / 6800 t/min
Max. Koppel: 400 Nm / 4.600 t/min
Versnellingen: 6 (5)
Velgen/banden voor: 235/35 ZR 19 (8J x 19)
Velgen/banden achter: 305/30 ZR 19 (11J x 19)
Gewicht: 1.535 kg (1.575 kg)
Topsnelheid: 288 km/u (280 km/u)
Acceleratie 0-100: 4,9 sec (5,4 sec)
Acceleratie 0-160: 6,5 sec (6,6 sec)
Basisprijs : € 143.750
Prijs testauto : € 175.313